Unapređenje sistema akreditacije značajno za evropske integracije Srbije

Bez autora
Jun 10 2012

Akreditaciono telo Srbije (ATS) organizovalo je u subotu, povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije – 9. juna, konferenciju posvećenu akreditovanim laboratorijama za ispitivanje u oblasti hrane i vode za piće. Glavna tema skupa, koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i udruženjima potrošača, bila je usklađena sa temama ovogodišnjeg Svetskog dana akreditacije, a to su bezbedna hrana i čista voda za piće. Svetski dan akreditacije ustanovile su međunarodne organizacije za akreditaciju, Međunarodni forum za akreditaciju (IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC), kako bi zajedno promovisali akreditaciju i rad akreditovanih organizacija. ATS je potpisalo multilateralni sporazum (MLA) sa Evropskom organizacijom za akreditaciju (EA) o priznavanju akreditacije, što je omogućilo da ATS postane punopravni član ILAC (za oblasti ispitivanja i etaloniranja).

Unapređenje sistema akreditacije značajno za evropske integracije SrbijeAkreditaciono telo Srbije (ATS) organizovalo je u subotu, povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije – 9. juna, konferenciju posvećenu akreditovanim laboratorijama za ispitivanje u oblasti hrane i vode za piće.

Glavna tema skupa, koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i udruženjima potrošača, bila je usklađena sa temama ovogodišnjeg Svetskog dana akreditacije, a to su bezbedna hrana i čista voda za piće.

Direktor ATS-a Dejan Krnjaić naveo je tom prilikom da su Svetski dan akreditacije ustanovile međunarodne organizacije za akreditaciju, Međunarodni forum za akreditaciju (IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC), kako bi zajedno promovisali akreditaciju i rad akreditovanih organizacija.

ATS je potpisalo multilateralni sporazum (MLA) sa Evropskom organizacijom za akreditaciju (EA) o priznavanju akreditacije, što je omogućilo da ATS postane punopravni član ILAC (za oblasti ispitivanja i etaloniranja). Sprovedene reforme zakonodavnog okvira i tehničkih propisa, između ostalog, su doprinele potpisivanju ovog veoma značajnog međunarodnog sporazuma.

Ministarstvo poljoprivrede jedan je od najboljih primera kako zakonodavac može da koristi utvrđivanje kompetentnosti za potrebe kontrolisanja sertifikacije i ispitivanja kako bi do potrošača i građana došli ispravni i bezbedni proizvodi, pre svega hrana i voda za piće.

Šef Sektora za evropske integracije u Delegaciji EU Srbiji Frejk Janmat istakao je da će MLA sporazum ubrzati evropske integracije Srbije i ukloniti trgovinske barijere, što će omogućiti slobodan protok robe i usluga, ali i smanjenje troškova i proizvođača i potrošača, kao i njihov pristup evropskom i svetskom tržištu.

To znači da će konkurentnost srpske privrede biti povećana, a troškovi proizvodnje sniženi, a EU pruža Srbiji značajnu podršku u oblasti unapređenja bezbednosti hrane i vode za piće, s obzirom na neophodnost potpunog usklađivanja domaćih propisa sa evropskim.

Na ovom skupu govorili su i pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Jelena Popović, pomoćnik ministra zdravlja Marija Jevtić, stručnjak na projektu EU "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“ Tatjana Jovanić i potpredsednik Privredne komore Srbije Vidosava Džagić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik